Heti ötös - Növény-értelmező szótár

A szavaknak ereje van… jobban mondva a gondolatok és az érzelmek rezgését közvetítjük más emberek, élőlények felé. Mondhatja nekünk valaki, hogy „szeretlek”, mi pontosan tudjuk, érezzük, hogy valós, vagy hamis az állítás- az adott ember rezgéséből kitűnik. Így vannak ezzel a növények is, a külvilágból érkező rezgésekből tájékozódnak. Számos környezetben jól, máshol kevésbé érzik jól magukat, és fejlődnek ehhez mérten.

Fontos, hogy biztosítsuk a növény genetikájának, eredetének, és igényeinek megfelelő körülményeket, de ezen felül is segíthetünk, hogy jobban érezzék magukat, esetleg meggyógyulhassanak. Íme, egypár praktika:

 

1. Szer…etet

Számos kutatás bizonyítja, hogy ezen alapérzelmek a növények fejlődésére kihatnak. A növény felé közvetített negatív gondolatok („utállak, nem szeretlek”) rombolják egységét, míg a pozitív rezgés harmóniát teremt benne, így nő gyorsabban, és egészségesebben. Növényeinkhez tehát a fontos gondozási feladatokon felül mindig szeretettel forduljunk. A szeretet „etet”- azaz táplálja a növényt, úgy, ahogy bennünket, a gyűlölet „ölet”, általa az életünk sivárrá, érdektelenné válhat. Magunkat melyikkel tápláljuk?

 

 

2. Szociális virágok

Bizony, a növények is társasági lények. Persze léteznek introvertált növények is- például a kaktusz,- ő kifejezetten magának való. Azonban hasonló temperamentumú virágok (a kifinomult, törékeny virágok, mint például a fokföldi ibolya, vagy korallvirág) szeretnek együtt sütkérezni a napon. A növények egymással is kommunikálnak (a föld alatti hálózatukon keresztül), de egyre több empirikus tanulmány fedezi fel újra azt, hogy szeretik, ha az ember beszél hozzájuk. A gyermekek a legjobb kutató csoport arra, hogy mi az eredménye, ha minden nap 1-2 kedves szóval illetik a család növényeit. A növények válaszán meg fognak lepődni!

 

 

3. A növények zenei ízlése

A magyar népköltészet, de a mogul és tamil irodalmak is szólnak arról, hogy különböző hangok, és dallamok virágzást, termékenységet idéznek elő növényekben. A 60-as években rengeteg kutatás indult meg, vizsgálva a növények hangra, zenére adott reakcióit. A klasszikus, de a népi, vagy jazz zenére is a virágok színe élénkebbé, gyökereik erősebbé, virágzási időszakuk hosszabbá váltak. Egytől egyik a hangszórók felé fordulva élvezték a zeneműveket. Bach, vagy Haydn megduplázza a búzatermést, Mozart hatására pedig igen magas cukortartalmú óriási szemű szőlők nőnek. Ez utóbbit, ha Toszkánában járunk, mindenképp tekintsük meg Giancarlo Cignozzi Mozart-szőlősében, borvidékén. Utóirat: a rock zene nem éri el e fentebbi pozitív hatásokat.

 

 

4. Növény-simogató

Egy korábbi PDF projektben, a Palánta programban a gyermekeket a paradicsom palánta gondozási feladataival ismertettük meg. A víz, a napsütés, a megfelelő tápanyag szükségleteken felül a növényhez való beszéd és az érintés is meghatározó része volt a feladatoknak. Persze a növények nem úgy éreznek, mint mi, emberi lények, azonban a környezet változásaira, a levelekre csepegő esőre, a fény-árnyék változására, vagy épp, ha a hangyák rágják a levelét, különbözőképpen képesek reagálni. Cél a túlélés és védekezés. Azonban az is bizonyított, hogy számos növénynél az érintés kifejezetten elősegíti az egészséges fejlődését. Egy fárasztó nap után érdemes tehát megszeretgetni otthoni növényeinket.

 

 

5. A színek

A természetes fényeken kívül beigazolódott, hogy néhány szín pozitívan hat a növények növekedésére, termelékenységére. Bár minden növény egyedi, a korai növekedési szakaszukban egyöntetűen jól reagálnak a kék, illetve a hideg színekre. A szín-igény később a fajtára jellemző fotoszintetikus csúcs napközbeni időpontjához igazodik, de összegezve lássunk néhány alapszín kutatásokkal alátámasztott, növényekre gyakorolt hatását:

Ibolya/lila: élénkíti a virág színét, javítja aromáját ízét és aromáját
Kék: növeli a növények növekedési ütemét
Zöld: fokozza a klorofill termelést
Piros: kék fénnyel együtt növeli a levelek és a termések mennyiségét (fajtától függően)  
Mély piros: felgyorsítja a fitokróm átalakítását, amely csökkenti a növény éjszakai állapotba való váltásának idejét, így növelve a növény nagyobb terméshozamát.

 

 

Szerepünk tehát óriási a körülöttünk élő környezeti és a természeti értékek megőrzésében. Gondolataink és érzéseink a fentebbi sorok alapján kihatnak nem csak embertársainkra, de más élőlényekre is. A tavasz közeledtével egyre többet fogjuk választani az erdei, folyó menti sétákat, ne feledjük hát a felelősségünket a természettel való együttműködés hálózatában.