Heti ötös - A víz

Március 22-e 1993 óta a Víz Világnapja, mely egyben - a vizek védelmén keresztül- az embereket formáló esemény is, hiszen az ember és a természet együttműködésének újraélesztését erősíti fel ez a nap.  A víz a változás, az élet jelképe, a lét nélkülözhetetlen forrása, de vajon ismerjük- e pontosan a víz jelentőségét és vajon mennyire vagyunk tudatosak saját életünkben a víz használatával kapcsolatban?

1. A Föld

A Földet más néven a Kék Bolygónak is nevezik, hiszen 71%-os vízmennyiséggel rendelkezik, ez a vízkészlet pedig állandó, tehát kizárólag a halmazállapot változásokkal és körforgása által vándorol. Ebből a 71%-ból mindössze 2,5% édesvíz, melynek eloszlás aránytalan, így az ivóvíz készletben vannak jobban és kevésbé ellátott területek is. Ami számunkra magától értetődő, az máshol nem, vagy kevésbé ismert, ugyanis körülbelül 1.5 milliárd ember nem jut tiszta vízhez a Földön. A csapadékosabb, vízkészlettel rendelkező népességben egy átlagos felnőtt naponta 300-350 liter vizet használ. Ennek legnagyobb hányadát a fürdés, mosógép használat (100 liter) és a toalett öblítése (8 liter) teszi ki.

 

 

2. Magyarország, a vizek országa

Elég, ha csak a Balaton, a Duna vagy a Tisza, azaz Európa egyik legnagyobb folyója jut eszünkbe, de rengeteg felszín alatti vízben is gazdag hazánk. Ez az átfogó vízi rendszer nem csak a rendkívüli vízi vadvilág állományának ad otthont, de egyben az ország ivóvízkészletének 90%-át is szolgálja. Mi több, Magyarország fürdőkultúrája több mint 2000 éves múltra vezethető vissza, összesen 150 melegvizes gyógyfürdő létezik, Budapesten 13 ilyen jellegű fürdő. A víz nem csak gyógyító-, de tisztítóközegként is fontos a magyar hagyományokban. Az eső áldást hozó, a forrás és a kút a termékenységet is megjelenítő földi elem. A víz feltisztító és termékenységvarázsló ereje többek között a magyar húsvéti locsolkodási szokásokban tetten érhető.

 

 

3. A titokzatos víz

Se illata, se színe, minden apró résbe beférkőzik. Képes információt másolni, és tárolni, hiszen az óceánok vize, valamint a gleccserek a Bolygó évmillióinak történetét és élőlényeinek emlékét őrzi. A víz reagál a világ rezgéseire, információt közöl, és molekuláris szerkezetére a szavak, a zene, és az érzelmek is egyaránt hatással vannak (Masaru Emoto kísérletei). A szeretet és a klasszikus zene rezgésére egyedülálló alakzatokat vesz fel, a gyűlölet és kellemetlen zenére pedig kusza, összerendezetlen formákat ölt. Egy átlagos felnőtt teste 70%-a vízből áll, vajon milyen a saját vízháztartásunk molekuláris szerkezete?

 

 

4. A nélkülözhetetlen víz 

A legfontosabb tápanyagszállító szervezetünkben. Mégis az emberek többsége, bár rendelkezésére áll, krónikus vízhiányban szenved. Ez felelős az ízületi fájdalmakért, vese és emésztési rendellenességekért, vagy a fáradtságért, fejfájásért. A vízhiányt a cukros üdítők nem enyhítik, sőt megemelik, hiszen a cukor lebontásához is folyadék kell. Az üdítőitalok vízelvonó anyagokat is tartalmaznak, egy pohár kóla akár 3-4 dl vizet is elvon a szervezettől. Egy ember átlagos napi vízbevitele 2-3 liter, de valójában nem csak a mennyiség számít, hanem, hogy valóban tápláljuk saját szervezetünket, bőrünket ezzel a létfontosságú folyadékkal.

 

 

5. Hogyan óvhatod a környezetet és a vízkészleteket?

Ha tudatosítod magadban, hogy a háztartásodban mikor van valóban szükséged a csapból folyó vízre, és mikor folyik az hasztalanul, sőt a pohárban megmaradt felesleges víznek bármelyik szobanövényünk nagyon tud örülni. A locsolás, és öntözés (például kertes területeken) nagy vízmennyiséget igényel, az esővizet kiválóan lehet hasznosítani egy arra alkalmas esővízgyűjtő tartály által. Különféle öntözési technikákkal akár a harmatot is fel lehet fogni a szomjazó növények számára, a cél valójában mindenkor, hogy egyre tudatosabbá váljunk életünkben és figyeljünk oda nem csak magunkra, de környezetünkre is.

 

 

A víz az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen, továbbá a Földön létező egyik legképlékenyebb, legsokoldalúbb és legérzékenyebb anyag, mely saját testünk fő alkotóeleme is, ezért saját életünk minősége is függ attól, hogy hogyan bánunk vele.